Kosteusturvallisen rakentamisen kilpailu

9. valtakunnallisessa Rakennusfysiikka 2025 -seminaarissa jaetaan seitsemännen kerran kosteusturvallisen rakentamisen palkinto, jolla halutaan korostaa rakennusaikaisen kosteudenhallinnan ja rakenteiden kosteusteknisen toimivuuden keskeistä roolia turvallisen, terveellisen ja pitkäikäisen rakennuksen toteutuksessa.

Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin hyviä käytäntöjä, toteutustapoja ja tuotteita, joilla pyritään parantamaan rakennusten kosteusturvallisuutta. Kilpailu koskee sekä uudis- että korjausrakentamista.

Kilpailuun voi osallistua samalla esitelmäehdotuksella, joka lähetetään seminaariin. Ilmoittautuminen tapahtuu ehdotuksen lähettämisen yhteydessä. Ehdotus voi koskea esimerkiksi uutta menetelmää, järjestelmää, toimintatapaa, ohjetta, laitetta, rakenneratkaisua tai materiaalia. Tuomaristo voi valita kilpailuun mukaan myös pelkästään esitelmäehdotukseksi jätettyjä aiheita, jos ne sopivat kilpailun aihepiiriin. Parhaat ehdotukset esitellään seminaarin yhteydessä omassa sessiossaan.

Myös aiemmin kilpailussa mukana ollutta ehdotusta, joka ei ole voittanut palkintoa, voi ehdottaa kilpailuun uudestaan. Tällöin ehdotuksen tulee olla kuitenkin muuttunut jollakin tavoin aiemmasta: siihen liittyen on esimerkiksi saatu lisää tutkimustuloksia tai siinä on tuotu esiin uusia näkökulmia. Tämä on myös samasta aiheesta tehtävän uuden esitelmäehdotuksen hyväksymisen perusteena.

Kosteusturvallisen rakentamisen kilpailun voittaja 2023

Vuonna 2023 Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto on myönnetty RIL 107 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeille. RIL 107 -ohjeen kirjoitus- ja päivitystyöstä ovat vastanneet: Pekka Talaskivi (RIL), Pekka Laamanen (AFRY Rakennusfysiikka), Ismo Heimonen (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy), Tommi Mutanen (Sweco Finland Oy), Lasse Rajala (Katepal Oy ja Kattoliitto ry), Antti Souto (A-Insinöörit Suunnittelu Oy), Timo Turunen (Ramboll Finland Oy), Juha Vinha (Tampereen yliopisto, Rakennusfysiikka).